Lista și bugetul pentru produsele de îngrijire & hrană necesare bebelușului

Află tot ce trebuie să știi despre toate lucrurile de care ai maximă nevoie pentru îngrijirea și hrănirea bebelușului, precum și cât te costă acestea ca să știi la ce să te aștepți ca viitoare mămică. Dupa 10 luni de bebelușie, am efectuat un bilanț cu tot ceea ce mi-a fost mie util sau nu până în prezent.

Menționez că dacă am inclus în acest articol și anumite nume de branduri, scopul meu nu e să le fac reclamă, nu sunt plătită pentru asta. Pur și simplu la unele lucruri am considerat că sunt cea mai bună opțiune, asta după ce la rândul meu am făcut un amplu research înainte și mai ales după ce chiar le-am utilizat.

1. Pompa de muls – electrică, de la AVENT.

Personal chiar am stat ceva vreme până să mă decid ce să iau, având în vedere că nu este tocmai un produs ieftin și că sunt multe opțiuni în piață. Am studiat diverse modele studiate la un târg, am citit o mulțime de review-uri pe grupuri și pe site-uri de specialitate și am vorbit și cu toate prietenele mele mămici care au avut. Așa am aflat câte și-au luat țeapă cu modele mai ieftine sau care au folosit și pompe manuale și electrice, la majoritatea am văzut că cea mai apreciată opțiune a fost pompa electrică de la AVENT.

La spitalul privat unde am născut exista o pompă electrică profesionistă care putea fi utilizată în paralel de 2 mămici. Ce pot spune e ca eu personal, cu pompa electrică de la Avent mi-am făcut treaba la fel de bine sau chiar mai bine decât cu pompa de la spital, unde aveau numai aparatură profesionistă în dotare. Și cu asta cred că am spus totul.

Investiția este între 500 și 1200 de lei în funcție de magazinul de la care cumperi, de câte accesorii se află în pachet și dacă iei o pompă electrică simplă sau dublă. AVENT au pachete care includ și sticluțe, biberoane, recipiente de colectare și stocare a laptelui. Evident că poți ajunge mai avantajos dacă iei un pachet mai mare decât dacă le cumperi separat. Dar dacă nu ții neapărat ca sticluța și biberonul lui bebe să fie tot AVENT atunci poți cumpăra doar pompa electrică simplă.

Variante de pompe mai ieftine se găsesc, de la alte firme, cu prețuri între 150 și 300-400 Ron; pompele manuale de asemenea costă mai puțin.

Personal sunt de părere că dacă ți se pare investiția prea mare, decât să cumperi ceva mai ieftin și de proastă calitate, mai bine iei tot o pompă AVENT de la o altă mămică, pentru că oricum o vei steriliza. Te costă la fel cât ar fi să iei o pompă manuală nouă sau o variantă electrică de la un brand mai puțin cunoscut, care să nu fie la fel de bună.

Am auzit mămici care au preferat să aștepte să nască mai întâi și apoi să cumpere pompă, doar dacă au nevoie. De obicei se gândesc să facă asta în ideea că poate nu vor avea nevoie, că poate li se va declanșa lactația și bebe va suge bine la sân. Eu personal mi-am cumpărat din timp, pentru că ultima ta grijă în momentul în care apare bebe este să te duci la shopping. Dacă îl trimiți pe soț riști să nu ia ce trebuie. De asemenea lactația nu se declanșează imediat la toată lumea, mai ales dacă se face naștere prin cezariană, caz în care pompa ajută la grăbirea procesului.

În plus – o pompă îți va fi mereu utilă mai ales în primele luni. Dacă ai surplus de lapte este chiar indicat să îl stochezi la congelator, mai ales pentru situații extreme. Nu ai de unde ști când te prinde o răceală puternică și ajungi pe antibiotic fără să vrei. Sau când apare vreun eveniment – nuntă, botez, etc și vrei să pleci de acasă fără bebe. Sau când pur și simplu ai nevoie de un moment de respiro să ieși puțin din casă și să îl lași pe cel mic cu soțul.

2. Sterilizator

Personal aici nu am avut pretenții de brand. Am fost norocoasă însă că am primit trei sterilizatoare, deci aș putea să fac un review. Am alăptat destul de mult timp însă am sterilizat multe suzete, pompa de muls, ocazional biberoanele, jucăriile pentru dentiție; la începutul diversificării sterilizam toate lingurițele și recipientele mici ale lui bebe. Per ansamblu, iată ce am avut eu:

  • cel mai practic a fost unul care se putea folosi la cuptorul cu microunde, de la AVENT; e super util atunci când ai puține lucruri de sterilizat (ex. suzete, pompa de muls) și cred că e suficient de ok pentru o mămică ce alăptează aproape exclusiv;
  • al doilea a fost un sterilizator mare, electric, cu abur, tot de la AVENT, în care se puteau steriliza în paralel până la 6 biberoane; eu l-am folosit și pe acesta mult, în mod special când aveam de sterilizat la volum, când aveam multe chestii.
  • al treilea – un sterilizator mic, de travel – pe care personal nu am apucat să îl folosesc deloc pentru că am uitat de el când am plecat în vacanță.

Dacă este să cumperi unul, recomand să alegi varianta pe care o consideri cea mai practică pentru tine – prețurile variază între 100 si 600 de Ron. Din ce am văzut pe grupurile de mămici, găsești sterilizatoare și la jumătate sau o treime din prețul pieței, în funcție de brand. Cert e că poți să ai un sterilizator super ok și cu 100-200 de Ron.

3.  Sticluțe, biberoane, suzete

Din punctul meu de vedere – trei sunt suficiente. Chiar dacă alăptezi este bine să ai măcar una-două. În cazul în care pleci de acasă și rămâne tati cu bebe, e important să ai mereu lapte stocat la congelator, nu se știe niciodată când ai nevoie. Îți mai trebuie o perie pentru spălat biberoanele, deși poți să te descurci și fără.  Buget estimativ 100 Ron

5. Lănțișor/clips pentru suzeta și pentru jucăriile de dentiție

Dacă pleci de acasă și bebe scapă mereu pe jos suzeta pe undeva, este util să ai așa ceva. Găsești tot felul de oferte drăguțe, inclusiv cu numele lui bebe inscripționat pe ele, dacă le faci la comanda. Buget mediu între 20 și 60 Ron.

5. Pernă de alăptat

Eu am primit-o cadou și mi-a fost super utilă. Sunt multe modele, a mea e ceva gen 10 în 1, cu multiple utilizări. Am folosit-o inițial doar pentru alăptat, ulterior ca suport pentru ca să stea bebe în funduleț, iar acum ca spătar și pernă pentru mine când mai stau cu bebe pe canapea. Buget estimativ 250 Ron (desi găsești si cu mai puțin)

6. Castronel cu ventuză

Pentru masă, în momentul în care începe bebe diversificarea, este chiar indicat unul – ca să nu zboare din fața lui bebe când nu ești atentă. Buget estimativ: 30 Ron

7.  Lingurițe de silicon, recipiente pentru mâncare, mini-termos bebe, recipiente stocare lapte/mâncare

Le-am pus pe toate la un loc și cred că te poți încadra cu ele in aproximativ 100 Ron. Deși am dat banii pe ele și chiar le-am folosit, cred că m-aș fi descurcat și fără. Am constatat asta după ce am plecat o perioadă la bunici, unde ne-am descurcat și cu linguri și castronele normale.

8. Bavețele

Eu am primit foarte foarte multe. Cele mai utile însă au fost doua din plastic, tip hăinuță pentru la masa. Am scapăt astfel de spălatul a 1000 de bavețele, celelalte au rămas neutilizate. Mai am un prosopel 2 în 1 – bavetă care se prinde cu capsă și prosop de pus pe umărul tău când îl pui pe bebe să râgâie, astfel încât dacă regurgitează sa nu dea pe tine. Și încă vreo două haioase pe care le folosesc la plimbări, când e nevoie să îî dau să pape. Buget aproximativ – 30 de lei

9. Detergent de vase – eco – special pentru bebeluși  

Chiar dacă lumea nu prea își bate capul cu asta, eu personal chiar l-am folosit. Aprox 30 Ron

10. Cântar – opțional

Personal, deși am avut, nu prea l-am folosit. Dacă mergi lunar la medic si bebe e oricum consultat acolo și cântărit, nu îți mai trebuie cântarul acasă. Dacă însă ai un medic de familie drăguț, care îți face vizita acasă, cântarul e util. Buget mediu – între 100 și 300 Ron.

În concluzie, pentru toate aceste lucruri pe care le-am menționat mai sus, vei cheltui:

  • Aproximativ 2000-2400 Ron – dacă le cumperi pe toate de noi,
  • Aproximativ 500 Ron – dacă mergi pe varianta să cumperi de la mămici.

Poți supraviețui și fără:

  • Sterilizator – dacă ai chef să stai mereu să fierbi apa pentru biberoane;
  • Cântar dacă nu îți vine doctorul acasă;
  • Încălzitor biberoane – nici măcar nu mi-am cumpărat așa ceva

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *