Lista cu cele mai utile lucruri pentru plimbările/călătoriile cu bebe și cât te costă să le achiziționezi

Marsupiu sau carut?

Când eram însărcinată și am început să mă uit prima oară după căruț și marsupii mă minunam cât de multe lucruri există și chiar aveam dileme ce să aleg. Voiam variantele cele mai practice pentru noi, pentru stilul nostru de viață și în același timp, nu voiam să aglomerez cu foarte multe lucruri spațiul oricum limitat din casă. Am fost la tot felul de târguri și prin magazine, am făcut research pe net și până la urmă am ales. Iată care au fost cele mai inspirate alegeri în cazul nostru și totodată la ce investiții să te aștepți când e vorba de căruț sau lucruri necesare când ieși cu bebe la plimbare, în oraș sau chiar în călătorii.

1. Scoică. Landou. Căruț pentru bebe.

Există firme care au oferte all in 1: scoică, landou, căruț sport – toate pot fi puse pe un suport unic. În majoritatea cazurilor au inclus și scaun de mașină ( ori produsele existente au și această funcționalitate, ori este inclus sub forma unui obiect separat). Prețul diferă în funcție de mărime, material, flexibilitate în manevrare, gradul de siguranță, brand. Ofertele variază dar de principiu să spunem că ceva super OK găsești până în 3500 Ron.

Personal am fost norocoasă la acest capitol deoarece am împrumutat un cărucior 3 în 1 de acest tip de la o prietenă. Cu toate acestea nici nu l-am folosit atât de mult – fiind adeptă babywearing.

Dacă nu ai mașină, nu ai nevoie de scoică și scaun de mașină. Prin urmare piesa cea mai utilă ar fi căruțul sport iar aici – poți găsi ceva ok cu prețuri cuprinse între 500 și 2000 de lei, în funcție de cât de mult accent vrei să pui pe brand și cât de practice vrei să fie pentru tine. Pe grupurile de mămici sau pe Marketplace vei găsi și variante mai ieftine (100-300) în cazul în care nu vrei ceva nou neapărat sau te gândești că oricum nu vei folosi mult timp.

2. Marsupiu pentru bebe

Aș putea să fac un articol numai despre asta, mai ales că sunt fan babywearing.  Având în vedere că am născut în octombrie și că stau la bloc, mă îngrozea gândul că va veni iarna, vor da zăpezile și cum voi căra eu căruțul prin nămeți? Și dacă va îngheța sau se va îmbolnăvi copilul? Ideea cu marsupiul mi s-a părut cea mai practică, plus că nici nu trebuia să mă mai chinui să îmbrac copilul cu haine foarte groase, combinezoane, etc. În marsupiu bebe stă cel mai bine când e mic, e protejat la căldurică, aproape de inima mamei, are somnul cel mai adânc și mai dulce. În plus se învață de mic cu marsupiul și dacă nu îl porți acum în brațe, când o vei face? Când va fi mare și nu vei mai putea?

De aceea e mega-important să iei un marsupiu sănătos și ergonomic pentru bebe, astfel încât să fie confortabil și mai ales să aibă o poziție sănătoasă. Marsupiile bune te costă, în funcție de brand și model între 300 și 1000 de lei ( sunt și mai scumpe, dar am păstrat o limită ca să zic așa). Având în vedere că și acestea sunt pe vârste, ai varianta să iei 3 diferite, pentru când bebe e mic – până în 6 luni, varianta baby și varianta toddler; în felul acesta le poți lua din materiale diferite, te poți plia după anotimp, te poți juca cu modele și culori în funcție și de hainele tale. Mai varianta să îți iei unul reglabil, care poate fi purtat de când bebe are cam 3,5 kg până la 20 kg și care din start e mai scump – aprox 800-900 Ron.

Având în vedere că sunt n modele, recomand să mergi la o întâlnire de babywearing să le testezi, să vezi ce ți se potrivește ție cel mai bine, să te simți și tu și copilul bine, să fie ok și pentru tati dacă vrea să îl poarte. Din ce am văzut, cam în fiecare oraș există câte o “bibliotecă” unde poți merge și vedea mai multe modele de sisteme, de unde poți să și închiriezi dacă e nevoie, să îți faci o idee dacă se merită investiția într-un model anume. Dacă vei ajunge să fii ca mine – pasionată de babywearing – vei prefera să învestești mai mult în sisteme și mai puțin în căruț. Găsești sisteme bune în magazine specializate – personal am devenit fană Lenny Lamb (mor după materialele și modelele lor frumoase) deși sunt și multe alte mărci bune: Manduca, Isara, sistemele Luna de la Poartă-mă, Radira de la Tu și Bebe, Marsupi… Totodată există grupuri special de babywearing unde mămicile vând sistemele rămase mici, pentru a refinanța altele mai mari.

Personal am cheltuit destul de mult pe marsupii pentru că am testat modele diferite, cumva compensând faptul că nu am cheltuit pe căruț, landou șamd. Personal am avut și am așa:

 • Un 2 in 1 – combinație între Mei Tai mic și SSC pentru bebe de la Chicco (arata la fel ca un mei tai normal, doar că în talie se prinde cu cataramă, ca un SSC , un model sport, care mi-a fost super util la început; l-am purtat vreo 2 luni și ulterior l-am alternat cu un alt sistem până pe la 6 luni;
 • O Radira Tiny Magic – pe care am câștigat-o de la Tu și Bebe – și care e superbă, am purtat-o până pe la 6 luni;
 • Un sling Lenny Lamb super drăguț – pe care ocazional îl mai port cu rochii mai elegante – sunt unele slinguri si wrap-urile care mi se par fabuloase la rochițe;
 • doua SSC-uri Baby și un SSC Onbu  de la Lenny Lamb – pe care le port în prezent și le alternez;
 • am avut un Wrap Tai – Lenny Lamb Dark Simphony – pe care l-am dat mai departe pentru că deși e superb pierdeam prea mult timp cu legăturile și pentru mine SSC-ul e mai practic;
 • un toddler de la Lenny Lamb – l-am câștigat la o loterie.
 • 4 serii de protecții bretele la toate sistemele;
 • am primit cadou de la cineva un sistem buretat pe care sincer nu l-am purtat niciodată; arăta drăguț dar nefiind ergonomic nu l-am utilizat.

Dacă le-aș fi cumpărat pe toate m-ar fi costat 4400 Ron. Chiar și așa, tot am cheltuit aproape 2000 Ron pe cele cumpărate, am recuperat 380 din faptul că am vândut wrap-ul și estimez că voi recupera cam jumate sau 2/3 din restul sumei în momentul în care bebe va fi prea mare pentru purtat și când voi pune și restul sistemelor la vânzare pe grupurile de mămici. Apropo, există grupuri special de babywearing unde mămicile vând sistemele rămase mici, pentru a refinanța altele mai mari și unde se organizează loterii pentru sisteme.

Dacă nu îl porți pe bebe în marsupiu de mic, pe măsură ce crește e posibil să nu mai accepte ușor să stea în marsupiu. Prin urmare investiția făcută mai târziu e cam degeaba. Știu cazuri concrete care și-au luat marsupiu pentru vacanță și copilul nu a mai acceptat să fie purtat în brațe decât fără marsupiu, lucru care e din ce în ce mai greu când deja e mare.

3. Protecție marsupiu – pentru iarnă.

La mine o folosește mai mult tati când îl poartă pe bebe în marsupiu. De asemenea am folosit-o ocazional, în perioada în care era frig, și ca protecție pentru căruțul sport. Buget estimativ 200-400 Ron în magazine, 70 – 150 pe grupurile de mămici.

4. Haină de iarnă / palton babywearing – pentru iarnă.

E perfect și când ești însărcinată, și după ce naști, pentru că are o extensie special care îl acoperă pe bebe. Eu am purtat-o toată iarna trecută și anul acesta o voi purta din nou. În cazul meu extensia poate fi pusă și în spate, în cazul purtării copilului în spate.

Bugetul alocat – 350 Ron, eu una am comandat-o online și a fost perfectă. Având în vedere că va fi deja al doilea an în care o port consider că și-a scos super investiția. În plus bebe a stat în interior la căldurică, l-am îmbrăcat normal, pentru el nu a fost nevoie de combinezon special – chiar dacă am primit cadou vreo 5 modele diferite.

4. Hanorac babywearing – pentru primăvară – toamnă

Am luat unul negru pe care să îl poată purta și tati. Preț 160 Ron în cazul meu, comandat tot online. Este tot cu extensie, l-am luat și l-am purtat în perioada în care eram însărcinată, în toamnă. Este unul dintre lucrurile purtate chiar în ultimele două luni de sarcină – septembrie, octombrie; l-am purtat și în vacanță, îl iau cu mine peste tot când e rece sau văd că e vreme e ploaie; estimez că îl voi purta și în continuare toamna și primăvara, până când bebe va avea 2-3 ani.

5. Sutiene de alăptat, maieuri, tricouri sau bluze de alăptat,

Chiar dacă aceste lucruri sunt pentru tine, ideea e că atâta timp cât alăptezi și ieși din casă, chiar ai nevoie de haine care să îți faciliteze alăptarea. În funcție de sezon, tot ajungi să investești ceva bani în ele. Personal cred că am cheltuit vreo 400 de lei pe toate. Acum realizez că mi-am luat și o pelerină pentru alăptare de care am uitat și care a rămas nefolosită.

7. Geantă termoizolantă

Utilă pentru când pleci de acasă. În cazul meu am una special pentru sticluță, precum și una mai mare pe care am luat-o după ce am început diversificarea, pentru a putea lua și alte alimente cu mine. Buget estimativ 50 Ron

În concluzie, pentru toate aceste lucruri pe care le-am menționat mai sus, vei cheltui:

 • Aproximativ 5700 Ron – dacă îți cumperi cam toate toate noi, din magazin
 • Aproximativ 3000 Ron – dacă mergi pe varianta să cumperi de la alte mămici sau iei variante mai econome.

Poți supraviețui și fără:

 • Landou, scoică și căruț – dacă mergi pe ideea doar de a purta bebelușul;
 • Marsupiu, protecție marsupiu, haine de babywearing – dacă te vei baza doar pe căruț;
 • Scaun de mașina – evident, dacă nu ai mașină.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *