Lista și bugetul necesar pentru cele mai utile lucruri din camera bebelușului

Acum un an făceam liste și liste. Mai aveam o lună jumate până să apară bebe și îmi amintesc că citeam în disperare pe toate site-urile și blogurile, întrebam toate prietenele să văd ce anume trebuie să mai pregătesc. Eram cu bugetul la limită pentru că se adunaseră multe cheltuieli. Realizez acum că din toate lucrurile pe care le-am luat, doar o parte mi-au fost cu adevărat super utile și au meritat investiția. Și pentru că acum intru în contact cu foarte multe mămici în devenire, am hotărât sa scriu acest articol și să share-uiesc din experiența mea, făcând totodată și o estimare de buget pentru persoanele interesate.

Dacă ești genul de persoană care vrea totul nou – vei găsi aici lista cu bugetul aproximativ pe care trebuie să îl investești. Dacă însă vrei să mergi pe o variantă cât mai low–budget – atunci o parte dintre lucruri le poți lua de la prietene, cunoștințe sau mămici care au avut copii înaintea ta și care acum nu le mai utilizează. Pe Facebook sunt o grămadă de grupuri de mămici care vând lucruri rămase bune de la copii – unele aproape noi, pe care nu le mai utilizează și care le ocupă spațiul inutil. La fel găsești plin de anunțuri cu orice pe Facebook Marketplace, OLX și Publi24. Adevărul e că timpul trece atât de repede și bebe crește în ritm așa alert încât vei vedea la rândul tău că nu vei apuca să folosești multe chestii pe care investești mulți bani.

În estimarea de mai jos vei găsi tot ceea ce mi-a fost mie util, precum și un buget estimativ pe care să îl iei în calcul – atât în varianta în care preferi să cumperi totul de nou, cât și în varianta “economă”.

Deci, pe scurt, iată cele mai utile lucruri pe care le-am cumpărat sau pe care le-am primit cadou pentru casă și în mod deosebit pentru camera bebelușului:

1. Pătuțul

La acest capitol am un pătuț clasic, de lemn, pe roți, foarte practic și ușor de mutat oriunde în casă. Este un pătuț pentru co-sleeping, cu dimensiuni de 120*60 cm, cu partea laterală culisantă. Prin urmare e super dacă îl ții pe bebe în cameră cu tine, lângă pat, ca să îl poți lua ușor în brațe la alăptat, chiar dacă ai făcut cezariană. Avantajul lui e că poate fi utilizat până la o vârstă avansată a lui bebe – estimez aproximativ 4 ani. E un pătuț reglabil, suportul saltelei având două – trei poziții, astfel încât pe măsură ce ce bebe mai crește să poți să îl lași mai jos, ca să nu cadă din pat.

Prețurile la pătuțurile de acest gen variază între 500 și 1200 de lei, în funcție de firma de la care îl iei și în funcție de cât de complex vrei să fie (Sunt unele care au incorporate și sertar pentru hăinuțe, masă de schimb). Personal l-am primit de la o altă mămică și am o variantă simplă – preț estimat aproximativ 500 Ron dacă l-aș fi luat de nou, 2-300 Ron dacă l-aș fi luat de pe MarketPlace sau OLX.

Separat am cumpărat o saltea din fibră de cocos MyKids MyDreams, din BebeTei – am făcut comandă online că e mai simplu să o primești direct acasă, buget aproximativ 100 Ron

2. Protecție impermeabilă pentru saltea – cu elastic care se prinde de saltea

Aceasta e ok pentru a evita situațiile inevitabile în care bebe face pe lângă scutec, regurgitează sau udă cu sticluța. În baby nest am folosit aleza, dar pe pat protecția cu elastic se fixează mai bine. Buget estimativ 20-40 Ron.

3. Protecții laterale – pentru pătuț.

Au fost obsesia lui tati să nu vadă copilul că își bagă mânuțele și picioarele între barele pătuțului. Eu le-am primit cadou, însă te poți încadra cu ele în 50-100 Ron.

4. Masa de înfășat bebe.

În cazul meu am avut separat de pătuț o masă pliabilă, din IKEA, pe care am preferat-o pentru că putea fi mutate ușor în orice camera și putea fi strânsă la fel de ușor ( deși până la urmă a stat mai mereu desfăcută ).

De ce am preferat varianta asta? Pentru că masa de schimb o folosești cam până pe la 6-8 luni, în funcție de cum ai noroc cu bebe, după care el nu mai are stare să stea pe masă la schimbat. În consecință îți va mânca spațiu, și e mai simplu să o poți plia și apoi să o strangi cu totul în debara în momentul în care nu o mai folosești. În al doilea rând masa mea era super practică – cu multe buzunare laterale, spațiu de organizare sub ea și în partea de jos, astfel încât să mă pot organiza cât mai eficient cu lucrurile lui bebe. Îmi făcusem o rutină rapidă de organizare care îmi economisea foarte mult timp:

 • În buzunarele din stânga mesei puneam consumabilele pe care le foloseam la schimbat (crema pentru funduleț, șervețele, scutecele), în cele din dreapta țineam consumabilele pentru îngrijirea personală a lui bebe (ex: dischetele de curățare pentru bebe, fiolele cu soluție pentru curățarea ochișorilor, bețișoarele de ureche, batista bebelușului, etc).
 • Sub masa aveam doua spații de depozitare, unul cu haine de schimb pentru a mă mișca mai rapid cu schimbatul – câteva body-uri și salopete, celălalt în care puneam combinezonul lui bebe cu care mergeam pe afară.
 • În partea de jos aveam coșul cu rufe murdare în care puneam toate hăinuțele care trebuiau puse la spălat, pachetul cu aleze precum și pachetul mare cu scutece (de obicei cumpăram pachete de 50-80 de bucăți) sau alte lucruri.
 • Pe masa aveam mereu o aleză pentru schimb sau prosopul de baie al lui bebe – după băiță.

Din nefericire nu se mai găsește la IKEA modelul acesta, ceea e ce păcat pt ca e super practică. Însă am văzut modele similare în buget de maxim 250 Ron. Dacă o iei de la o altă mămică de pe Marketplace o găsești cu 100 – 150 Ron.

Sunt mămici care preferă să cumpere pătuț cu masa de înfășat încorporată, dar având în vedere că acest lucru crește valoarea pătuțului, la preț tot pe acolo ajungi. Varianta pliabilă are un avantaj că o poți muta unde vrei în funcție de spațiu, unele mămici preferă să o țină în camera lui bebe – cum a fost cazul meu, altele în baie.

5. Cădița pentru baie, cu suport – la mine au fost simple amândouă, buget aproximativ 150 de Ron.

Găsești pe market place la fel și cu 50 de Ron. Suportul e foarte util mai ales dacă ai făcut cezariană, altfel e mai greu să pui căița în cada mare și să stai aplecată ca să îl speli pe bebe. În plus ai siguranța ca ai fixat bine cădița, mult mai sigur decât să o pui pe tot felul de scaune/măsuțe și să îți alunece pe jos.

Există și mese de înfășat 2 în 1 cu cădiță, practice pentru cine are spațiu în baie – buget 350- 500 Ron dacă sunt noi, 100 – 300 de la alte mămici, în funcție și de bugetul investit de ele la început. Pentru mine nu a fost o opțiune bună pentru că mă limita în organizare. Acum trebuie să vezi cum e mai practic pentru tine și să iei în calcul și spațiul pe care îl ai la dispoziție. De exemplu varianta asta e bună pentru tine doar dacă ai o baie mare și călduroasă, în care poți să îți desfășori toată activitatea de schimbare a lui bebe și dacă acolo mai ai un dulap în care poți pune toate lucrurile pe care eu le țineam în organizatoarele de la masa mea pliabilă. O astfel de opțiune îți reduce costul pentru pătuț, dar per ansamblul ajungi cu costurile tot în același loc.

În alte cuvinte, indiferent de ce opțiuni alegi pentru aceste prime trei lucruri care sunt un must, bugetul investit este cam 1000-1200 de Ron dacă le iei din magazine sau online, și aproximativ 500 dacă le iei de la alte mămici.

6. Baby-nest-ul

La început nu îl vedeam utilitatea însă ulterior am realizat că e foarte practic. În momentul în care te muți dintr-o camera în alta nu te apuci de fiecare data să cari pătuțul după tine. Prin urmare baby-nest-ul era pentru living, unde îl țineam pe canapea. Apoi la culcare îl puneam pe bebe cu tot cu baby nest în pătuț. În felul acesta chiar dacă schimbam locul, el nu simțea acest lucru. Buget aproximativ 130 Ron Găsești și mai ieftin, cu 50-60 Ron.

7. Lampa de veghe

Personal folosesc o veioză normală, ca pentru mine. Mai am de asemenea primite vreo 3 lămpi mai mici – un SpiderMan, un mignon, o mini lămpiță, o veioză care proiectează stelele…. Nici nu regret că le am, nici nu m-am omorât cu ele până acum, nu e ca și când bebe ar fi fost fascinate de ele. La mine cum doarme toată noaptea, nu prea are timp să analizeze ce lumini sunt în camera în jurul lui. Să spunem ca nu merită să investești mai mult de 20-30 de lei pe una.

8. Leagăn – tip șezlong, cu muzică și vibrații, be bază de baterii

În cazul meu a fost mega util. L-am pus pe bebe de mic în leagăn astfel că s-a obișnuit repede. În momentul în care îl puneam în el și îî dădeam drumul la vibrații și muzică, era o chestiune de câteva minute până adormea bebe. Nou costă aprox. 350-400 Ron .Găsești pe grupurile de mămici și cu 100-150Ron.

9. Salteluța cu activități de joacă

Noi am avut o opțiune 5 în 1 pe care am folosit-o cam vreo 6-7 luni, chiar a fost utilă. Una nouă e între 250 și 500 de Ron în funcție de firmă (a noastră ar fi fost vreo 430 dacă am fi cumpărat-o de nouă.) În cazul meu am preferat să o iau de la o altă mămică pentru că la început nu știam dacă bebe o va folosi, am dat 80 de Ron numai pe ea însă și-a scos banii înzecit. Am folosit-o pe post de mini-țarc ca să nu cadă bebe de pe canapea sau din pat, în perioada în care nu mergea încă de-a bușilea. Nu pot spune însă că a stat prea mult să se joace cu ea.

10. Păturica pentru căruț

În primul rând de menșionat că merge folosită și la scaunul de mașina. Noi am folosit-o și în casă, în leagăn, deoarece era destul de răcoare în iarnă. – Am primit-o cadou. Preț estimativ: 100 Ron

11. Set cearceafuri, păturică/pilotă pentru pat, pernuță pentru formarea capului bebelușului 

Le-am primit cadou, mai puțin pernuța. Preț total estimativ – 150 Ron

12. Scutece de finet

Personal cred că am luat prea multe, dacă am folosit vreo 3-4. Am folosit la băiță când îl puneam pe bebe în cădită îl puneam pe un scutec din ăsta. Unul l-am folosit pe post de cearceaf care să protejeze baby nest-ul. Restul pe post de prosopele pentru bebe. Deci buget maxim 20-30 de lei e suficient.

13. Sac de dormit

Este foarte util iarna, atât pentru somn în casă, pentru că bebe nu prea are stare să stea învelit. Am avut două primite cadou. Buget estimativ 100 Ron (sunt și mai scumpe, și mai ieftine).

14. Prosopel pentru baie

Din 3 am folosit doar unul. Preț: 30 Ron.

15. Sistem de monitorizare audio sau video

Consider că este util doar dacă stai la casă, nu și dacă ai un apartament micuț. Dacă dormi în aceeași camera cu copilul clar nu ai nevoie de el. Cumpărat de pe OLX găsești ceva basic și cu 100 de Ron.

16. Produse de curățenie speciale, eco

Aici sunt păreri și păreri, eu una am ținut să am totuși: soluție specială pentru praf, soluție specială pentru gresie și parchet, soluție specială pentru curățat jucăriile, soluție specială pentru curățat căruțul / canapeaua, fotoliile, detergent special pentru hainele lui bebe, șervețele speciale, etc. Preț aproximativ 200 Ron.

În concluzie, pentru toate aceste lucruri pe care le-am menționat mai sus, vei cheltui:

 • Aproximativ 3100 Ron – dacă le cumperi pe toate de noi, din magazin
 • Aproximativ 1600 Ron – dacă mergi pe varianta să cumperi de la alte mămici sau iei variante mai econome.

Poți supraviețui și fără:

 • Pătuț Co-sleeper;
 • Masă de înfășat foarte complexa – deși una în genul la a mea ți-ar fi mega practică și ți-ar simplifica mul viața;
 • prea multe cearceafuri și așternuturi;
 • Țarc – mai ales dacă stai într-un apartament mic;
 • Sistem de monitorizare dacă stai la apartament și dacă dormi în cameră cu bebe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *