Hobby versus Job: Faci ceea ce iti place?

Cum ar fi ca hobby-ul tau sa devina jobul tau? Poate chiar afacerea ta? In marea majoritate a cazurilor pasiunile noastre dragi sunt o mare cheltuiala si greu de intretinut. Avem nevoie de timp ori de bani pentru ele. Implica resurse care in ziua de azi, in lumea materiala in care traim, pentru unii poate reprezenta chiar un sacrificiu. Cum sa treci in barca cealalta?

Pasiune versus bani 

Dintotdeauna mi s-au parut fascinanti oamenii care au reusit sa isi transforme pasiunile dintr-o cheltuiala intr-o sursa de venit. Urmaresc in presa si in online povesti de succes a unor diversi tineri sau fosti corporatisti care au reusit sa se desprinda si sa lase in urma traiul “sigur” pentru a-si vana visurile. Si asa cum povestile lor m-au inspirat, la fel mi-am dorit sa am si eu capacitatea necesara de a inspira pe altii.

“Jobul tau iti va umple o mare parte din viată si singura cale să fii multumit este sa faci ceea ce tu crezi că este important. Si singura cale sa faci ceva important este sa iubesti ceea ce faci. Daca nu ai descoperit inca acel job, continua sa-l cauti. Nu te aseza linistit. Inima iti va spune când il vei găsi. Si, precum o relatie frumoasa, va deveni din ce in ce mai bine pe masură ce anii vor trece. Deci cauta până cand vei gasi. Nu te plafona” – Steve Jobs – Discurs tinut la Universitatea Stanford, iunie 2005

Cand am ascultat prima oara cuvintele lui Steve Jobs am zis waw! Nu am iPhone pentru ca m-a dat pe spate telefonul ci pentru ca m-a inspirat omul acesta, pentru viziunea lui. La momentul achizitiei nici macar nu stiam daca imi va placea acest telefon sau nu. Am fost insa fascinata de viziunea omului acesta si de felul in care a reusit sa o transmita mai departe. A fost felul meu de a-mi arata respectul si de a avea zilnic in mana mea o ancora care sa imi aminteasca de felul in care el a inspirat mii de alti oameni. Am realizat ca la randul meu imi doresc ca prin ceea ce fac sa am capacitatea sa aduc o schimbare pozitiva in viata altor oameni. Tot de aici a venit ideea acestui blog, in scopul de a impartasi calatoria mea de la omul care eram la omul care sunt, la cel care voi fi.

Una din marile mele pasiuni e calatoritul. Si cu atat mai mult m-a intrigat multa vreme cum fac oamenii aia de calatoresc tot timpul si castiga bani din asta. Pana cand a venit ziua in care am decis sa fac si eu acelasi lucru. Dar nu e vorba numai despre mine. Poate pentru tine pasiunea cea mai mare e sa canti la pian. Sau sa gatesti. Sau sa joci squash.  Sau sa dansezi salsa. Sau sa ajuti oamenii sa isi rezolve anumite probleme legate de viata lor personala sau profesionala. Sau sa faci stand up comedy pe scena. De ce sa nu castigi bani facand ceea ce iti place?

Pentru unii suna SF. Pentru altii prea frumos sa fie adevarat. Pentru altii asta nu e o meserie adevarata – siguranta jobului fix si programul 9-18 e mai bun, de ce sa incarci restul orelor dinafara programului si cu altceva? Dar de ce sa nu te bucuri de ceea ce iti place si sa nu valorifici la maxim ceea ce poti primi inapoi?

Pentru altii e un moft scump. Si eu am gandit la fel, motiv pana in ziua in care mi-am pus cateva intrebari. Aceleasi ti le adresez si eu acum tie:

  • Crezi ca daca vei face zi de zi aceleasi lucruri pe care le-ai facut si pana acum se va schimba ceva intr-un an sau doi?
  • Vrei sa cauti scuze  ca sa justifici ce nu poti sa faci sau vrei sa cauti solutii ca sa se intample?

Dupa ce am studiat bine pe foarte multi altii care fac deja ceea ce imi doream si eu , am realizat ca se poate. Nu se intampla peste noapte, nu e ca si cand iti pune Dumnezeu mana in cap si te alege ca sa ai “noroc” cum cred unii. E nevoie doar de curaj, rabdare, mediul potrivit caruia sa te alaturi si sa faci asta si multa munca. Diferenta e ca munca din pasiune si pe cont propriu e mai placuta decat munca pentru orice alt sef. La fel si satisfactia muncii si a rezultatelor tale. 

Si vestea buna e ca oricine care isi pune in cap sa faca asta poate sa o faca. Trebuie doar seriozitate in decizia pe care a luat-o si putina perseverenta.

Iar daca ti-e frica sa incepi, fa macar primul pas: transforma-ti pasiunea in planul B. Apoi lucreaza la el si vei vedea ca in timp, incetul cu incetul planul tau B se poate transforma in planul A.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *