De ce iubesc networkingul si care sunt beneficiile lui

Se spune ca esti media celor 5 oameni cu care te inconjori. Cand am auzit prima oara vorba aceasta am facut un calcul. Si mi-am dat seama ca este un exercitiu absolut fantastic pentru a realiza unde esti, unde vrei sa ajungi si ce schimbari trebuie sa faci daca in prezent cunostiintele tale nu te sustin in a atinge obiectivele pe care le ai. Prosperitatea unei persoane este direct proportionala cu networkingul pe care il are. De aceea pentru a fi printre cei mai buni, trebuie sa petreci cat mai mult timp in preajma acestora. Tot de aceea networkingul este una dintre metodele cele mai importante utilizate de oamenii de succes.

Incepand de la cercul de prieteni apropiati, pana la relatiile de business – este esential sa te inconjori cu oameni care impartasesc aceleasi ambitii, aceleasi idealuri. Implica a cunoaste oameni noi de la care avem ce invata, care ne pot inspira sau alaturi de care pur si simplu vrem sa construim ceva. Nu e vorba doar de a creste reteaua de contacte si a gasi pe cei carora sa le vinzi ceva – cine intelege doar asta prin networking greseste amarnic. Networkingul de calitate implica in primul rand cunoastere, construirea unor relatii bazate pe comunicare, suport si actiune.

Iata cateva beneficii ale networkingului pe care le-am descoperit personal de-a lungul timpului:
1. Dezvoltare personala si profesionala
2. Acces la mai multe cunostiinte in plan profesional sau pur si simplu de cultura generala
3. Cunoasterea de noi perspective – poti descoperi noi puncte de vedere asupra aceleiasi probleme, pe care in mod normal nu le-ai fi vazut singur
4. Ofera ocazia de a invata din greselile altora si de a evita diferite potentiale obstacole
5. Oportunitati de colaborare – parteneriate, noi clienti sau furnozori
6. Conexiuni noi sau potentiale recomandari
7. Cresterea vizibilitatii si notorietatii tale in domeniul de expertiza pe care il ai.

Din punctul meu de vedere networkingul e esential pentru a ajunge in orice destinatie pe care o doresti. Daca pentru a ajunge la destinatia ta ai nevoie sa iei un tren, cu siguranta calatoria ta va fi mai placuta daca o parcurgi alaturi de cineva. Este important ca oamenii alaturi de care pornesti la drum sa isi doreasca sa ajunga in aceeasi destinatie ca si tine. Cu cat mai mare ete grupul de prieteni calatori, cu atat este mai placuta si calatoria. Drumul pare mai scurt, mai putin obositor. Insa daca cei alaturi de care calatoresti vor sa ajunga in alta destinatie iar tu preferi sa ramai alaturi de ei, e ca si cand ai ales constient drumul gresit iar destinatia ta initiala nu ramane decat la stadiul de vis.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *