Diferentele de mentalitate dintre oamenii saraci si oamenii bogati

Calatoria de la o viata normala la una abundenta implica parcurgerea  unui drum foarte lung, cu foarte multe batai de cap, suisuri si coborasuri, obstacole, stagnari, intoarceri, capcane, pericole.  In alte cuvinte toate acele lucruri pe care nu toata lumea este dispusa sa si le asume. Tocmai de aceea nu toata lumea va ajunge la adevarata bogatie pe care o viseaza.

Unii vad aceasta calatorie ca pe un joc si o trateaza superficial. Este un joc – dar nu un joc pueril ci unul care poate fi al naibii de placut, provocator, antrenant, cu foarte multe reguli pe care nu ai cum sa le cunosti de la inceput si sa le intelegi pe deplin decat daca ai acceptat sa intri in el. T. Harv Eker, in cartea sa Secretele mintii de milionar  vorbeste despre diferentele esentiale dintre modul in care gandesc si actioneaza oamenii bogati comparativ cu cei saraci. Practic, cea mai buna modalitate de a invata regulile jocului este sa observi gandirea si modul de actiune a celor bogati, majoritatea avand idei si principii asemanatoare in raport cu banii si succesul. Iata astfel – in viziunea lui Harv – care e mindsetul corect pentru a atinge cel mai inalt nivel de bogatie pe care ti-l doresti.

 1. Viziunea asupra vietii: oamenii bogati cred ca isi creeaza viata, cei saraci cred ca viata li se intampla.
 2. Viziunea asupra banilor: oamenii bogati actioneaza pentru a castiga bani, cei saraci actioneaza pentru a nu pierde bani.
 3. Atitudinea fata de bogatie: oamenii bogati sunt hotarati sa fie bogati. Oamenii saraci “ar vrea” sa fie bogati.
 4. Viziunea asupra rezultatelor: oamenii bogati gandesc la scara mare, cei saraci gandesc la scara mica.
 5. Viziunea asupra mediului extern: oamenii bogati se concentreaza asupra oportunitatilor, cei saraci se concentreaza asupra obstacolelor.
 6. Modele pe care le urmeaza: bogatii admira alti oameni bogati, plini de succes, saracilor nu le plac oamenii bogati si cu succes.
 7. Prietenii si relatiile: bogatii se asociaza cu oameni pozitivi si plini de succes, saracii se asociaza cu oameni fara succes sau cu o atitudine negativa.
 8. Autoaprecierea si vanzarea: oamenii bogati isi promoveaza munca si propria persoana, cei saraci au o gandire negativa despre promovare si vanzare.
 9. Atitudinea fata de probleme: oamenii bogati isi depasesc problemele, cei saraci le evita.
 10. Aprecierea lucrurilor pe care merita sa le primeasca: bogatii primesc cu usurinta avand mentalitatea ca merita absolut tot ceea ce li se ofera, saracii primesc cu dificultate avand credinta ca nu merita mai mult de atat.
 11. Aprecierea propriei valori si a timpului: oamenii bogati aleg sa fie platiti in functie de rezultate, cei saraci prefera sa fie platiti in functie de timp.
 12. Atitudinea fata de abundenta: oamenii bogati traiesc intr-o lume a abundentei in toate planurile, cei saraci traiesc intr-o lume a limitarilor si cred ca nu poti atinge succesul in toate planurile.
 13. Atitudinea fata de venituri: oamenii bogati se concentreaza asupra valorii nete, cei saracii se limiteaza la venitul salarial.
 14. Administrarea banilor: oamenii bogati isi gestioneaza bine banii, cei saraci nu isi gestioneaza bine banii.
 15. Modul in care apreciaza munca: oamenii bogati isi pun banii sa munceasca din greu pentru ei, oamenii saraci muncesc din greu pentru banii lor.
 16. Frici: oamenii bogatii infrunta frica si trec la actiune, cei saraci lasa teama sa-i opreasca.
 17. Dezvoltare personala: oamenii bogati invata si se dezvolta permanent, cei saraci au senzata ca le stiu pe toate.

A avea atitudinea sau gandirea unui om sarac asa cum e descrisa in cazurile de mai sus e ca si cand te-ai autosabota in atingerea obiectivelor tale.  De aceea e necesar sa lucrezi la inlocuirea lor.

Cum poti face asta? Meditand zilnic asupra acelor convingeri pozitive pe care le au cei bogati. Fa-ti o lista cu afirmatii pe care sa o citesti sau sa ti-o repeti zi de zi incluzand aici in mod special pe cele la care stii ca “ai de lucrat”. De exemplu, poti include pe aceasta lista afirmatii precum “Eu imi creez viata abundenta pe care am visat-o dintotdeauna, merit aceasta viata si tot ceea ce mi se ofera”. Poate va parea ciudat la inceput, vei avea senzatia ca e ca si cand te-ai minti singur, ca nu e confortabil sa repeti ceva in care nu crezi. Dar asta e si ideea: sa o repeti in fiecare zi, ca si cand ai crede-o, pana cand “minciuna” ta va deveni atat de puternica incat vei incepe sa o crezi. Pana cand se va transforma in realitate. Asta este de fapt esenta ideii in care oamenii bogati isi creeaza viata.

Tu ce faci acum pentru viata ta, pentru visul tau? Ai mindsetul potrivit ca sa il indeplinesti si ca sa ajungi la bogatia pe care o doresti?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *