Ai face tot ce faci acum daca ai sti ca ai muri la noapte?

Mi-am pus aceasta intrebare acum un an – poate nu cu aceleasi cuvinte, dar in aceeasi directie. Acum cateva minute am recitit-o intamplator si m-am cutremurat. M-am uitat in jur, la cei 4 pereti si la geamul biroului meu. Sunt o norocoasa ca am acest birou – ma gandeam eu pana nu de mult. Sunt recunoscatoare in continuare pentru el. Dar nu biroul in site este problema. In alte circumstante l-as fi iubit, daca ar fi fost al meu in adevaratul sens al cuvantului, daca aici mi-as fi desfasurat activitatea care imi place mie. Problema mea este insa raspunsul la intrebarea de mai sus.

Este putin trecut de ora 16 si ceea ce pentru unii ar fi o gura de respiro pentru mine este un fel de inchisioare si simt ca locul meu nu este aici. Pentru ca nu as face tot ceea ce fac acum daca as sti ca as muri la noapte.  Nu mi-as petrece timpul legata de un birou, asteptand sa se termine programul si sa fug sa-mi traiesc viata. Nu as munci pentru altcineva fara sa am satisfactia ca munca mea conteaza si ca prin ceea ce fac ramane ceva in urma.

Tot ceea ce am facut pana acum are multe parti pozitive dar si multe parti negative. Si acum evaluez ce am facut. Si am in minte un pasaj din Slefuitorul de Diamante in care mi-am cautat raspunsurile zilele acestea. Si am regasit acolo o problema pe care am resimtit-o din plin: Ce faci atunci cand nu reusesti sa te concentrezi sau sa iti pastrezi concentrarea cand te confrunti cu o situatie solicitanta sau ai de luat o decizie importanta ?

Si solutia sugerata de autor a venit in mod natural: Petrece in fiecare zi cate putin timp canalizandu-ti gandurile in maniera calma si concentrata spre intrebarile profunde legate de viata. Ai face tot ce faci acum daca ai sti ca vei muri la noapte? Ti-ai pus prioritatile in ordine? Nu cumva, muncind mai mult si implicandu-te in tranzactii mai importante, te ascunzi de fapt de intrebarile complexe legate de modul in care iti traiesti viata? Opreste-te putin si gandeste-te la viata ta si la lucrurile care conteaza.

Cei care au citit aceasta carte inteleg ce vreau sa spun.

Imi aduce aminte de citatul lui Steve Jobs – “The only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle.”

Auzisem multe despre aceasta carte doar ca nu apucasem sa o citesc, si acum inteleg de ce i se zice a fi un fel de Biblie in domeniul afacerilor.  Am in cap ideea propriei afaceri si  am zis ca e un must sa o parcurg. E incredibil cum un sistem de principii de acum peste 2500 de ani are o aplicabilitate atat de reala si profunda in ziua de azi. Am realizat acum cat de multe probleme si dileme personale isi aveau raspunsul aici. Daca as fi stiut de cartea asta acum 10 ani… Cum as fi fost azi? Cate situatii as fi evitat? Cat de diferita ar fi fost acum viata mea? Cat de diferite ar fi fost vietile la foarte multe persoane cu care m-am cunoscut de-a lungul timpului.

Clar o recomand mai departe. Cartea asta va da cu tine de pamant si apoi te va ridica pentru ca iti vada raspunsuri la intrebari pe care le ai sau poate nu constientizezi ca le ai. Vei intelege cum sa depasesti anumite provocari pe care le aveai poate pana atunci si vei avea sansa sa schimbi multe lucruri in bine. Iar esti in acea etapa in care crezi ca nimic nu poate fi mai bine de atat – ghici ce? Se poate si mai bine si vei intelege cum si de ce.

Asa cum eu am realizat ca raspunsul meu la aceasta intrebare e faptul ca as regreta enorm sa plec din aceasta lume fara sa fi simtit bucuria deplina a prezentului alaturi de cei dragi si fara sa fi lasat o amprenta pozitiva asupra lumii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *